her
Odgledala sam film ’Her’ i sve vreme sam mislila na konjukciju Sunca i Neptuna u Ribama, koja je trenutno na nebu. Dodavala sam povremeno Veneru u Ribama, pa i Merkur u istom znaku.
Film se podvodi pod dramu i SF. Radnja je totalno Riblja, nigde realnosti.
Glavi lik se razvodi, utučen je, tužan, ide na posao koji je tipično Riblji, piše pisma porodicama, ljubavnicima, bračnim partnerima. Usamljen je. Slučajno saznaje za operativni sistem koji dodeljuje osobu po ukusu jelte. Dobija devojku koja je sebi dala ime Samanta. Radnja filma kreće. On sa ’bubom u uhu’ koja je prikačena za mobilni telefon priča sa njom po ceo dan i noć. Zaljubljuje se u nju, ona u njega, vode ljubav govoreći jedno drugom šta da rade. On je srećan, on je ponovo rođen, on se smeje, trči, vodi je sa sobom na putovanja, upoznaje je sa prijateljima. On ima život, ljubav! On veruje u to, predaje se tome u stvarnom svetu je neprisutan, živi svoju ljubav od glasa koji čuje od operativnog sistema.
On veruje, Jupiter u Ribama, on mašta, voli ono štoje iskonstruisao u glavi, Neptun, ne misleći, Merkur, da je to fikcija, on voli, Venera, glas koji čuje koji u njemu budi najlepša osećanja.
Razočaranje stiže kada sazna, a to je sigurno podsvesno znao, da ona priča sa još osam hiljada ljudi, da voli još šesto četrdeset jednu osobu.
On je želeo da misli da je jedini, da je poseban, da je ona ta i da će njihova ljubav večno trajati jer je ona savršena. A ona je kompjuter, to nije želeo da zna, jer je takav svet lepši za njega.
Ako želite da shvatite Ribe, pogledajte ovaj film.

Advertisements