1380221_10151705222582043_914121748_n

Nema veze što smo u eri interneta, još uvek postoje verovanja koja se prenose s kolena na koleno.

Ja i dan danas, ne smem da uključim veš mašinu kad je crveno slovo. Objašnjenje moje majke je da se ne pere veš na crkveni praznik. Pa ne perem ja, nego veš mašina! Jok. Ona kad čuje da nekome radi vaš mašina, ili vidi okačen veš koji se suši na terasi, na praznik, samo se krsti i govori da su bezbožnici. To verovanje ide dotle, da ne znam za koji praznik se ne sme prati kosa. Aman! Operem ja, ali se bre naljuti.

Paganski običaji! Ništa od toga nema veze sa Verom. Pretpostavljam da je nekada davno, dok nije bilo struje, vode, narod uglavnom živeo na selu, u danima praznika nalazio razlog da odmori. Po ceo dan su na njivi i sa stokom.

Kud bi se Bog  ljutio ako neko nešto ne radi!

Isto tako i nošenje hrane na groblje. Nekada su sigurno sa konjskom ili kravljom zapregom, putovali pola dana da dođu na sahranu nekom svom. Normalno je da će da ogladni i da će mu se dati da jede. Danas, komšija sa sprata dolazi da jede za dušu pokojniku. Pa da sam pokojnik, majkemi, pojela bih ja njega! Izem ti i sofre i ždranja i često pevanja na kraju i onaj prazni tanjir na čelu stola. Pokojnik će da jede! Ja ne idem na ta okupljanja. Ne mogu.

Ne mogu ni pomislim da idem u crkvu da se pričestim. Svi uzimaju iz iste kašike. Gadim se. Par puta sam morala na groblju to da uradim, želudac me boleo iz glave, od gađenja. A postila sam deset i više godina sve postove. Tako sam želela, ali pričest, nema šanse. Pitaše me u čemu je poenta. Nema je, jer Vera je u srcu, ne u zidovima i sa njihovim platežnim predstavnicima. Ispadoh nevernik bokte.

Vera je pokretač svega. Da li u Boga, ljude, sebe, ljubav. Verovanje je nešto intimno. Htedoh da je uporedim sa intimnim donjim vešom, al’ ne ide. Vidi se svuda sa naslovnica, pa ni to odavno nije intima. Na interentu je, u stvari i nema. Ali u verovanju treba da postoji. Bar ja tako mislim.

Ali crveni končić oko bebine ruke ne znači ništa, hrana na grobu takođe, nepranje veša o praznike isto tako. To su običaji koji veze nemaju sa Verom.

I naš neradnički narod, ostavlja imanja, šljive, kukuruze, papriku, žito, hrli u grad i čeka crveno slovo da ne radi, jer zaboga radi za platu od dvesta, trista evra, gura se po prevozu, plaća kiriju u visini plate, al ‘ nema veze, u gradu je. Selo poneo sa sobom u paganskim običajima, zbog kojih se oni dobro osećaju, a ne zato što veruju. Da su verovali, plodili bi zemlju koju im je Bog dao.

I zaista, nemam ja ništa protiv da rade sve to što rade i ne rade, al me zaobiđite sa pretnjama, kletvama i ostalim ničem služećim običajima. Ako je vama tako dobro, meni je još bolje.